דף הבית » בחירות דיגיטליות בישראל

מדוע אומת ה"startup nation" עדיין לא עברה למערכת הצבעה דיגיטלית?

ארבע מערכות בחירות בין השנים 2019 ל-2021 מעלות ביתר שאת את השאלה מדוע אין בחירות אלקטרוניות בישראל.

כל מערכת בחירות עולה הון תועפות למשק הישראלי והבירוקרטיה של יום הבחירות עצמו מסרבלת את ספירת הקולות, מעלה שאלות על מהימנות התוצאות וכמויות הנייר המבוזבזות מעלות תהיות מדוע עדיין לא עברנו לתהליך דיגיטלי paperless ירוק?…

מערכות הצבעה דיגיטליות כבר מתקיימות במספר מדינות בעולם. במדינת ישראל אף נערכות בחירות מקדימות (פריימריז) באמצעים דיגיטליים בחלק מן המפלגות. ועדת הבחירות המרכזית יכולה הייתה לוותר על עידן הפתקים ולעבור לעידן החתימה האלקטרונית גם בבחירות הכלליות.

דיוק בזיהוי ובתוצאות

המעבר לתהליך הצבעה דיגיטלי אינו צריך להיות ענין מסובך. מדינת ישראל מנפיקה תעודות זהות דיגיטליות, והצפי שבתוך עשור, כלל תושבי מדינת ישראל יחזיקו בתעודות זיהוי אלו. תהליך ההצבעה יתחיל בזיהוי פיזי של המצביעים בכניסה לאולם ההצבעה, וזיהוי נוסף יעשה בעמדות ההצבעה באמצעות תעודות הזהות הדיגיטליות יחד עם זיהוי פנים או כף יד ביומטרי (בדומה לנעשה בנתב"ג), שישמש זיהוי דו גורמי לאימות זהות הבוחרים ומניעת זיופים בהצבעות.

המערכת הדיגיטלית של עמדות הבחירה לא תחובר לרשת אינטרנט או לרשת תקשורת במהלך שעות ההצבעה, כך שהמידע לא יוכל לדלוף החוצה ממתקפות סייבר. עם סגירת הקלפיות, תתקיים פעולת ספירה מקומית במחשב הקלפי עצמו, כאשר המפלגות יקבל את סך הקולות שיצביעו להן בהשוואה לכמות הבוחרים באותה הקלפי, ללא שום אפשרות שיוך הצבעת המצביעים למפלגות.

סך הקולות שיספרו, כולל פתקים לבנים, לעומת מספר המצביעים שנספרו בקלפי יוכיח כי אין זיופים או ספירה שגויה בקלפי, ובפועל לא תתאפשר הצבעה פסולה (בהתאם לתקנות ועדת הבחירות המרכזית כדוגמת: מס' פתקים לא תקין, כתיבה על הפתק, פתק מודפס ללא אות וכדומה). הקובץ יינעל בחתימה דיגיטלית מאושרת על ידי מזכיר, יו"ר וחברי ועדת הקלפי, ומספר הקולות הכשרים, בניקוי הפתקים הלבנים ישודר כקובץ דיגיטלי מוצפן אל ועדת הבחירות המחוזית ומשם לועדת הבחירות הארצית.

שיטה זו תבטיח ספירה מדויקת של תוצאות הבחירות ותיתן את תוצאות האמת מכלל הקלפיות הדיגיטליות תוך דקות. התהליך ייעל את עבודת ועדת הבחירות שתזדקק רק לעדכוני תוכנה בין בחירות לבחירות (לדוגמה עדכון רשימות המפלגות) ולתחזוקה של המסופים החומריים, לעומת פרוצדורות ושיטות ספירה מבוססות נייר וספירה ידנית, בהן עלולות להיות טעויות אנוש.

עד שכלל אזרחי ישראל יחזיקו בתעודות זהות דיגיטליות, לועדת הבחירות המרכזית ולמשרד הפנים יש פרק זמן שבו ניתן יהיה לבצע פיילוט למערכת ההצבעה, ובסוף התקופה תוקם מערכת בחירות דיגיטלית לתפארת שתשמש דוגמה וגאווה ישראלית אל מול העולם, ואף ניתן יהיה לייצאה למדינות אחרות